Polskie forum o animacji "Jak wytresowaæ smoka"

Nowinki, rozmowy o postaciach, fan art, opowiadania i wiele innych.

Ogłoszenie

Na naszym forum pojawi³a siê nowa kategoria w Lu¼nym dziale :) Od dzisiaj mo¿ecie te¿ dodawaæ swoje zdjêcia / rysunki do galerii, która znajduje siê w panelu u góry. :)

#1 2014-12-21 21:52:16

Chinatsa

ADMIN

Pytania odno¶nie FF

Jako ¿e w³a¶nie wpad³am na ten pomys³, pomy¶la³am, ¿e fajnie by by³o napisaæ to tutaj, ni¿ spamowaæ w opowiadaniach.
Ogólnie jest tak:
Zdajê sobie sprawê, ¿e opowiadanie które pisze jest dosyæ... kontrowersyjne. i mo¿e pojawiaæ siê wiele pytañ. Ten temat ma za zadanie odpowiadaæ na nie.
Tzn co dok³adnie? Ju¿ t³umaczê:
Je¿eli macie jakie¶ pytania odno¶nie mojego opowiadania (o postaci, fabularne wydarzenia, samo pisanie czy nawet o to gdzie dok³adnie stoi domek Albrechta, [czyli innymi s³ownie dos³ownie o wszystko]) mo¿ecie zadawaæ je tutaj.
Oczywi¶cie prosi³abym o jakie¶ podkre¶lenie ka¿dych pytañ w celu wyró¿nienia ich. Od razu mówiê: Je¿eli pytanie bêdzie siê odnosiæ do dalszej fabu³y lub uznam i¿ odpowied¼ mo¿e zaspoilerowaæ niektóre wydarzenia odpowiem tak, ¿e nie po³apiecie siê co siê dalej stanie wiêc bez nerwów.

- - - - - -
"Szef ochrania to, co jest jego."

#2 2014-12-24 02:07:21

Antrakt

Uczeñ Akademii

Re: Pytania odno¶nie FF

Dali mo¿liwo¶ci, wiêc grzechem by³oby nie skorzystaæ. Na rozgrzewkê kilka oszczêdnych i trywialnych pytañ.

1. Kto tak naprawdê z³apa³ spadaj±cego Czkawkê ?
2. Czy nie uwa¿asz, ¿e postêpowanie g³ównego bohatera jest niewyobra¿alnie mêcz±ce dla jego przyjació³ i rodziny ? Dobitniej rzecz ujmuj±c, wykazuj± siê niezwyk³± wyrozumia³o¶ci± wobec niego.
3. S³ysz±c tylko argumenty, które pad³y w opowiadaniu z ust bohaterów, komu by¶ przyzna³a racjê albo bardziej stanê³a po jego stronie w k³ótni, dotycz±cej za³atwiania spraw przez przyjació³ za plecami Czkawki, tudzie¿ bez jego wiedzy ?
4. Bêd±c na miejscu wkur... wkurzonej Astrid w uzasadnionej konfrontacji pouczaj±cej z wodzem, wybra³aby¶ piê¶æ na jego lewym policzku czy praw± nogê na jego kroczu ?
5. Jak by¶ wyt³umaczy³a podstawy nienawi¶ci Ivara wobec Czkawki ? W dwóch zdaniach.
6. Nie wydaje Ci siê, ¿e Albrecht ma teraz bardzo bliski kontakt z wodzem ? Czy na to mo¿e mieæ wp³yw jego dawna przyja¼ñ z ojcem Czkawki ?
7. Jakie potencjalne scenariusze przesz³y Ci przez g³owê przy pisaniu sceny, w której Szczerbatek demonstruje swoje niezadowolenie z powodu postêpowania jego w³a¶ciciela ? Albo ogólniej, jakie by³y mo¿liwo¶ci - o ile w ogóle by³y -  wprowadzenia go do tego rozdzia³u ?
8. Mam nieodparte wra¿enie, ¿e relacje miêdzy g³ównymi bohaterami siê tak pokomplikowa³y i zabra³y ze sob± potê¿ny baga¿ destrukcyjnych odczuæ, i¿ nie bêd± one w stanie wróciæ do ich pierwotnej postaci. Trudne przej¶cia pozostawi³y po sobie dosyæ wyra¼ny ¶lad, ich psychika nie pozostanie nienaruszona. Dobrze my¶lê ? Liczy siê tu i teraz, nie patrzê w przysz³o¶æ, bo doskonale wiem, ¿e pasowa³aby tutaj odpowied¼ " dowiesz siê tego w kolejnych rozdzia³ach, wiêc nic nie zdradzam ".
9. Twoim zdaniem, która z sytuacji w opowiadaniu jest symbolem najwiêkszego prze³amania charakteru Czkawki ?
10. W skalo od 1 do 10, na ile teraz oceniasz sk³onno¶ci psychopatyczne u g³ównego bohatera ? A na ile zajebisto¶æ Albrechta ?

Za wszelkie g³upoty obwiniam pó¼n± godzinê.

#3 2014-12-24 14:13:53

Chinatsa

ADMIN

An jak zwykle nie poprzestaje na kilku pytaniach Ale fajnie, fajnie, muszê teraz wysiliæ szare komórki
A wiêc:
1. Czkawkê z³apa³a Astrid. Byæ mo¿e dlatego, ¿e ¦miertnik Zêbacz jest dosyæ szybki i jako pierwsza dolecia³a do nich. Mia³am daæ Valkê, ale musia³abym j± równie¿ "dorzuciæ" po wydarzeniach z "ockniêcia siê" a wybitnie nie chcia³am jej tam dawaæ. Fani Valki - wybaczcie
2. I to jeszcze jak! Tym bardziej, ¿e Czkawka zawsze by³ taki... no zsy³a³ k³opoty. Mimo to, wiedz±c co straci³, staraj± siê nie pokazywaæ mu swojego niezadowolenia (?) z obecnej sytuacji. Mam te¿ wra¿enie, ¿e po prostu boj± siê, ¿e mo¿e zrobiæ co¶ nie tylko innym ale i samemu sobie w tym ca³ym "szaleñstwie".
3. Szczerze? Je¼d¼com. Czkawka jest teraz nieobliczalny, pewne rzecz lepiej jednak za³atwiaæ "za plecami" zainteresowanego ale jednocze¶nie pilnowaæ go.
4. Genialne pytanie! Jako ¿e nie jestem A¯ TAK okrutna, wybieram piê¶æ. Daje chyba wiêcej satysfakcji
5. Ou... Dwa zdania tak? Hmm... My¶lê, ¿e wystarczy jedno zdanie: Pranie mózgu od malutkiego przez rodziców chc±cych osadziæ swojego syna na tronie. Tak my¶lê przynajmniej. Byæ mo¿e Ivar ma jeszcze jakie¶ powody. O, a jednak to by³y dwa zdania.
6. Mnie to siê wydaje, ¿e Albrecht traktuje Czkawkê trochê jak syna, którego nigdy nie mia³ (?) chocia¿ nie zdaje sobie z tego sprawy. Obydwu ³±cz± ró¿ne wydarzenia.
7. Na pocz±tku mia³ go, kolokwialnie rzecz ujmuj±c, olaæ, ale nie pasowa³o mi to do niego. Mia³am te¿ wyci±æ t± scenê by Czkawka odszed³ z wioski snuj±c jakie¶ tam domys³y i pogr±¿aæ siê jeszcze bardziej, ale to te¿ odpad³o. By³am winna Szczerbatkowi "piêæ minut". Chcia³am te¿ faktycznie ¿eby bohater dosta³ "po twarzy" ogonem, ale Szczerbek raczej nie zrobi³ by mu ¶wiadomie krzywdy. A wiêc wysz³o jak wysz³o
8. Jak najbardziej. Ka¿dy dorós³, ka¿dy widzi teraz ¶wiat bardziej szarymi kolorami i wiedz±, ¿e to co siê dzieje ma na nich wp³yw. widz± te¿, ¿e Czkawka zmieni³ siê co mo¿e byæ dla nich niekomfortowe, tym bardziej, ¿e jest to ich wódz.
9. Najpierw mia³am powiedzieæ, ¿e moment kiedy uciek³, bo pozostawi³ nawet Szczerbatka, ale to przecie¿ ju¿ kiedy¶ przerabiali¶my w pierwszej czê¶ci, z tym, ¿e tam chcia³ uciec ZE Szczerbatkiem. Tak sobie my¶lê, ¿e najwa¿niejszym momentem w tej kwestii by³o znalezienie he³mu i napisu na nim. To rozdar³o go wewnêtrznie do tego stopnia, ¿e zacz±³ pokazywaæ swoje emocje, wcze¶niej je t³umi³ w sobie.
10. U Czkawki jest to mocne 6. Niby siê stara powstrzymaæ, ale nie wiadomo czy to ca³e szaleñstwo nie jest ju¿ spowodowane tylko hipnoz± Zmiennoskrzyd³ego, ale i tym, ¿e mo¿e sam Czkawka zaczyna mieæ paranojê. Albrecht? 10/10! Albrecht zawsze by³, jest i bêdzie zajebisty

- - - - - -

#4 2014-12-30 21:22:19

Antrakt

Uczeñ Akademii

Zgodnie z umow±, zap³ata w postaci 6 pytañ za nowy rozdzia³ w bli¿ej nieokre¶lonym czasie, tudzie¿ ustêpstwo, poniewa¿ wiêcej nie posiadam.

1. Jak to jest z kwesti± techniczn± przy tworzeniu nowego rozdzia³u. Zdecydowanie stwierdzasz ” w porz±dku, mam 3 godziny, wiêc z herbat± ( albo Piña colad± ) w lewej rêce piszê kolejn± czê¶æ , - po tym czasie – gotowe ! ” i tylko wtedy zastanawiasz siê nad jego tre¶ci± czy co¶ w rodzaju, ¿e czasami w ró¿nych chwilach rozmy¶lasz nad opowiadaniem, potem stopniowo dopisuj±c te pomys³y ? Ciekawo¶æ.
2. Astrid i jej spiêcia z Czkawk±. Zdajê sobie sprawê, ¿e to nie pasuje do charakteru tej drugiej osoby i ¿e jest to ma³o oryginalny pomys³ etc., ale wizja takiej ” typowej ” k³ótni nie by³a ani przez chwilê zachêcaj±ca ? Do samej sceny z 22 rozdzia³u nic nie mam, bo by³a absolutnie genialna. Chodzi tylko o trend, zazwyczaj takie sytuacje koñcz± siê tradycyjnie i z tego powodu pytam, czy te¿ nie mia³a¶ takich planów.
3. Nie istnieje ¿aden dowód, ale czwarte pytanie z rzêdu powinno bawiæ i rozlu¼niaæ ( co do tego pierwszego nie mam pewno¶ci ). Zatem, mamy pojedynek Ana z Czkawk±, pierwsze w ruch id± s³owa, potem rêkoczyny. Pytania s± nastêpuj±ce: w jakiej kategorii wagowej boksu zawodowego by³bym sklasyfikowany ? Dlaczego w ogóle by dosz³o do tej potyczki ? Co by³oby najbardziej niedorzecznym zdaniem przeze mnie wypowiedzianym po wygranej ( o ile bym wygra³ ) ? Najistotniejsze zagadnienie – uda³o mi siê wywo³aæ lekki u¶miech na Twojej twarzy ? Kreatywno¶æ to podstawa .
4. Smok spad³ do oceanu, w porz±dku. Istnieje jednak pewna zagwozdka, w jaki sposób potrafi³ siê utrzymaæ w powietrzu bez swojego w³a¶ciciela ? Chyba, ¿e wyja¶nienie kwalifikuje siê jako dalsza czê¶æ fabu³y…
5. Sprawa rodziców Ivara na razie wygl±da na zamkniêt± i prawdopodobnie ich ogólna charakterystyka pozostanie w domy¶le. Je¶li mo¿na, inni uwa¿ali ich za zwyczajn± rodzinê czy mia³y miejsce jakie¶ okoliczno¶ci, które dawa³y inne przes³anki ? Maj± tylko jedno dziecko ?
6. Jaki jest powód braku stanowczej reakcji Astrid wobec Czkawki, który ze swoimi s³abo¶ciami mia³ zamiar biec w stronê walki ? Zapewne przesadzam i wydaje siê to naci±gane, ale na jej miejscu zatrzyma³bym go za wszelk± cenê.
7. Nie s±dzisz, ¿e przyjaciele Czkawki zbyt ³atwo porzucili mo¿liwo¶æ, ¿e w tym wszystkim wód¼ móg³ k³amaæ ? Zdecydowanie ³atwiej jest powo³aæ siê na logikê oraz pierwsze fakty. Niezwyk³y i pedantycznie egzekwowany plan, wymy¶lony przez jedenastoletniego dzieciaka, da³aby¶ temu wiarê ? Dwóch podejrzanych, ale na pocz±tku wiêksze alibi ma ten mniejszy.
8. Eret dowiaduje siê o wysoce niepokoj±cych rzeczach w ¿yciach swoich przyjació³, ale nie oferuje ¿adnej pomocy, nawet rady. Dlaczego tak siê sta³o ?
9. Czkawka w Twoim opowiadaniu zmieni³ wygl±d ? Z tego co pamiêtam, to nosi³ on tunikê, ale u Ciebie kilka razy pojawi³a siê koszula ( chocia¿ ona wygl±da bardziej nonszalancko ).
10. Wspomnienia i sny zwi±zane z ojcem, które s± regularnie przywo³ywane przez g³ównego bohatera, maj± pod³o¿e pewnej formy terapii czy zwiastuj± sta³y uraz psychiczny ? A mo¿e jedno i drugie ?
11. Nie jestem przekonany, czy to jest odpowiednie pytanie, ale czy wyobra¿a³aby¶ sobie wykoñczyæ g³ównego smoka w tej historii, gdy¿ jest ku temu wiele sprzyjaj±cych czynników, nawet bliski koniec opowiadania ? Dla wiêkszego zobrazowania, zadajê to pytanie tylko dlatego, ¿e mam poczucie, które mi podpowiada, i¿ mam do czynienia z sytuacj±, gdzie smoki s± raczej niecodziennym t³em, przyczyn± i celem. Jednak¿e nie id± one na równi z ludzkimi bohaterami, którzy ewidentnie przejmuj± wiêkszo¶æ uwagi i dlatego tak odwa¿ny oraz daleko id±cy zabieg – rozejdzie siê po ko¶ciach, przynajmniej w moim mniemaniu. Nie wiem, czy to wyt³umaczenie nie zgubi³o po drodze sensu, ale pewny jestem jednego, poczekam sobie na odpowied¼ do rozwiniêcia fabu³y .
12.
- Kochanie !
- Tak, skarbie ?
- W najnowszym wydaniu opowiadania Chinatsy, moja ulubiona bohaterka nadal nie da³a w mordê swojemu kochasiowi, mo¿esz w to uwierzyæ ?!
- Ale po co te nerwy ?
- Bo ona siê tak stara o ich zwi±zek, a on zajmuje siê tylko swoimi problemami !
- Przecie¿ najpierw musi siê z nimi uporaæ.
- Jednak widzi tylko czubek swojego nosa, powinna odp³aciæ piêknym za nadobne. Chcesz rozpocz±æ k³ótniê, która zakoñczy nasze ma³¿eñstwo ?
- Sprzeciwiasz siê wizji autorki, kotku ?
- Tak, Astrid powinna sobie znale¼æ lepszego, bo Czkawka to kawa³ nieczu³ego i nieodpowiedzialnego dzieciaka.
- Masz racjê, a teraz zabieraj papiery i wypieprzaj do adwokata.

Zagadka, z któr± osob± siê bardziej uto¿samiam ?

Mog³em przekombinowaæ, ale my¶lê, ¿e sobie poradzisz. Natomiast Mou wspaniale prowadzi³ licytacjê na moj± korzy¶æ, ale jestem hojnym królem.

Ostatnio edytowany przez Antrakt (2014-12-30 21:23:21)

#5 2014-12-30 22:22:43

Chinatsa

ADMIN

Tak wiêc po zaciêtej licytacji mogê cieszyæ siê kolejnym nap³ywem pytañ!
Tym razem postanowi³am odpowiadaæ od razu na pytania nie patrz±c jakie bêdzie nastêpne, jak na te¶cie.

1. Z regu³y nie ustalam sobie czasu na pisanie bo nie raz zaczynam o 20:00 a pó¼niej patrzê (doliczaj±c przerwy), ¿e minê³y przyk³adowo 4 godziny i albo jestem w po³owie, albo ju¿ ca³kiem skoñczy³am. Tre¶æ sama przychodzi przy pisaniu, tylko na pocz±tku zastanawiam siê jak "poci±gn±æ" rozdzia³ a raczej "jak go zacz±æ" i co w nim na pewno chcê umie¶ciæ. Nigdy nie dopisywa³am wcze¶niej wymy¶lonych pomys³ów (w tym czy innych moich tekstach), poniewa¿ g³ównie wszystko pojawia siê w mojej g³owie w chwili kiedy ju¿ piszê. Tylko ogólny koncept mam zarysowany jako taki. Oczywi¶cie rozmy¶lam te¿ nad opowiadaniem w ci±gu dnia, ale to raczej w stylu "mam pomys³ co napisaæ, tylko jeszcze nie wiem jak."  Chocia¿ w sumie jak tak teraz my¶lê, to chyba dwa razy siê tak zdarzy³o, ¿e musia³am powa¿nie co¶ przemy¶leæ nie siedz±c przy laptopie. Tyczy³o siê to hipnozy (a raczej tego, dlaczego Czkawka zacz±³ siê tak zachowywaæ) i Ivara.

2. Taka "typowa k³ótnia" w wykonaniu Czkawki jest ciê¿ka do napisania, poniewa¿ chcê utrzymaæ jego charakter z animacji a i przyznam, ¿e aby k³ótnia wypad³a ciekawie, to jest to wyzwanie. My¶lê, ¿e jednak nie ominie nas taki mocniejszy akcent miêdzy Czkawk± a Astrid patrz±c na ostatnie wydarzenia. Sama bardzo jestem za tym, ¿eby taka k³ótnia mia³a miejsce, my¶lê, ¿e to odpowiedni moment.

3. To waga lekka (wybacz An) bior±c pod uwagê muskulaturê Czkawki i to, ¿e nie mam informacji o twojej wadze . Dlaczego? S±dzê, ¿e przez ciêty jêzyk was obojga. Oraz przez to, ¿e tak usilnie chcesz u¶mierciæ Szczerbatka . Niedorzeczne zdanie? Jakby¶ wygra³ to mo¿e: Jestem sadyst±, czego siê spodziewa³e¶? Nie tylko u¶miech ale i szczery ¶miech, to pytanie by³o genialne i narobi³o mi wiêcej problemów ni¿ poprzednie razem wziête.

4. Logiczne rozumowanie, czeka³am kiedy kto¶ to napisze. Przewidzia³e¶ moj± odpowied¼, ale pamiêtajmy, ¿e na smoku lecia³ równie¿ Albrecht.

5. Rodzice Ivara mieli pe³niæ funkcjê "uzupe³niacza" do fabu³y, czasami niektóre wydarzenia lepiej pozostawiæ otwarte, tak s±dzê. Ale je¿eli popatrzeæ na to g³êbiej, to s±dzê, ¿e reszta wyspy nie bardzo za nimi przepada³a, jednak skoro siê nie wychylali to postanowili nie braæ ich zachowania za "potencjalnie niebezpieczne". Maj± tylko Ivara.

6. Reakcja Astrid by³a jak najbardziej, po prostu nie zd±¿y³a go z³apaæ, jednak bieg³a tu¿ za nim chc±c go powstrzymaæ.

7. S±dzê, ¿e oni dalej mu nie wierz± tylko nie by³o sposobno¶ci aby to wyra¼niej pokazali a przynajmniej do tego czasu. Pojawia siê te¿ problem ucieczki Ivara, to mo¿e jednak lekko niszczyæ ich wyobra¿enie jakoby wódz siê myli³. Chocia¿ s±dzê, ¿e i taka rozmowa miêdzy nimi bêdzie musia³a siê pojawiæ prêdzej czy pó¼niej.

8. Eret jest, w pewnym sensie, postaci± poboczn±. Mo¿e to nie fair, ale biorê go kiedy tego potrzebujê. Pamiêtajmy te¿, ¿e wszystko widzimy oczami Czkawki. Byæ mo¿e Eret s³u¿y rad± i pomys³ami kiedy tego nie widzimy.

9. Nie zwróci³am na to uwagi, ale dla mnie teraz d³ugo¶æ jego bluzki nie kwalifikuje siê ju¿ do tuniki, jest za krótka. S³owo "bluzka" u wikingów mi jako¶ nie pasuje, natomiast "koszula" nie do¶æ, ¿e brzmi w³a¶nie bardziej nonszalancko, to przywodzi mi na my¶l delikatne tkaniny, takie bardziej... s³owiañskie? No w ka¿dym b±d¼ razie z dawnych, bardzo dawnych lat, innej epoki. Oczywi¶cie w domu raczej nie chodzi w zbroi, a i przebieraæ siê cz³owiek te¿ musi, wiêc przyk³adowo bêd±c chory, le¿a³ raczej w³a¶nie w takiej typowej koszuli ni¿ brudnej zbroi.

10. My¶lê, ¿e trochê jedno i drugie. Czkawka rozpaczliwie chce ponownie spotkaæ ojca, który zawsze s³u¿y³ dla niego rad± i to jest jaka¶ forma terapii dla niego, natomiast uraz pozostaje poniewa¿ wie, ¿e ju¿ go nie ma i czasem a¿ za bardzo chce zamieniæ jawê w sen.

11. No có¿, tak jak mówi³am, dla mnie smoki s± zupe³nie odrêbnym tematem, ciê¿kim do dopisania w i tak ju¿ zagmatwanej fabule opowiadania, jednak do samego koñca nie jestem pewna jaki koniec wró¿ê Szczerbatkowi czy jakiemukolwiek innemu smokowi. My¶lê, ¿e teraz opowiadanie skupi siê na owym smoku ze wzglêdu na ostatnie wydarzenia.

12. Sadysta z ciebie to raczej chcia³by¶ ¿eby Astrid ola³a Czkawkê. (Po cichu trochê siê zgadzam z tym, ¿e to niedojrza³y dzieciak ale cii! Nie mówcie tego Czkawce ^^)

To by³y naprawdê ciê¿kie pytania An ale ¶wietnie siê przy nich bawi³am! Mam jednak nadziejê, ¿e jako¶ z nich wybrnê³am

- - - - - -

#6 2015-01-01 14:33:53

WielkiMou

Smoczy Je¼dziec

Z okazji Nowego Roku, mam do ciebie 6 krótkich pytañ na temat opowiadania:

1. Kiedy wpad³a¶ na pomys³ ze str±ceniem Szczerbatka ? (doprecyzujê: wynik zaplanowanej fabu³y, czy mo¿e piszesz, piszesz i nagle: "O, a mo¿e tak zabijemy/str±cimy w morze Szczerbatka ?)

2. Czy na Chmuroskoku w rozdziale 24 lecia³a Valka ? (je¶li tak to mam ju¿ kolejne pytanie)

3. Czy nie przysz³o ci do g³owy, by Czkawka po odzyskaniu, no powiedzmy ¶wiadomo¶ci w rozdziale 25 wpad³ w furiê ?

4. Czy Ivar by³ w jakimkolwiek stopniu na czym¶/kim¶ wzorowany, czy ot tak wym¶li³a¶ postaæ ?

5. Jak Drago/Ivar znale¼li he³m Stoick'a ? Osobi¶cie nie wydaje mi siê to ³atwe...

6. Kiedy dojdzie do adopcji Ivara ?

"Bear Island knows no king but the King in the North, whose name is Stark."
-Lyanna of House Mormont

#7 2015-01-01 17:13:54

Chinatsa

ADMIN

1. To by³ jeden z tych momentów, gdzie rozpoczynaj±c pisanie rozdzia³u dobrze wiedzia³am, ¿e powinnam str±ciæ Szczerbatka by móc wple¶æ go lepiej do fabu³y, ¿eby teraz skupiæ siê te¿ na nim. Czyli by³o to zaplanowane.
2. Tak. Nie wyobra¿am sobie by kto¶ inny (no mo¿e Czkawka) na nim lata³.
3. Tak, przesz³o mi to przez my¶l, ale pomy¶la³am, ¿e potrzebujemy w³a¶nie takiego miejsca na depresjê bohatera, na poczucie jego bólu którego zabrak³o mi w animacji po ¶mierci Stoicka. Poza tym, Czkawka na razie jest otêpia³y tym wszystkim co siê wydarzy³o. U niektórych trwa to dzieñ u innych lata, zobaczymy jak to bêdzie z Czkawk±.
4. Nie Ivar to od pocz±tku do koñca moja inwencja twórcza
5. Ciiiiii...
6. Chcia³by¶ w rodzinie Haddocków potencjalnego morderce i psychopatê?

- - - - - -

Admin Moderator U¿ytkownik

Stopka forum

RSS